woensdag 30 september 2015

WITTE WIEVEN

In de Achterhoek zijn tal van plaatsen waar je tijdens avondwandelingen plotseling oog in oog kan komen te staan met witte wieven. Vooral op de Lochemse Berg, bij Epse, Hummelo en in Montferland worden ze nog wel eens gezien. Lees mijn boek hier over. Uitgeverij www.A3boeken.nl te Geesteren(Achterhoek)

HEKSEN IN DEVENTER

Hek van een poort in de Spijkerboorsteeg. Bierencafe 'de heks' aan de Brink. Lees er over in mijn boek 'Toverij en toveressen,achtergronden van heksenvervolging in Nederland.'

MINOÏSCHE PLEIZEN OP KRETA

Op Kreta zijn vanaf 1900 voor Christus diverse indrukwekkende paleizen gebouwd, waarvan Knossos het bekendste is. Ze werden vernoemd naar de mythologische koning Minos. De paleizen waren voorzien van beschilderde zuilen en prachtige veelkleurige freso's waarop het rijke en vrolijke leven van de oude Kretenzers te zien is. De welgestelden bezaten schitterende sier- en gebruiksvoorwerpen, waar onder mooie , zeer fijn gegraveerde gouden ringen. Het paleis bezat een centrale hofzaal, rituele gebouwen, opslagplaatsen en werkplaatsen. Omstreeks 1700 v.Chr. werd een aantal paleizen verwoest en een halve eeuw later weer verbouwd. Toen begon de grote bloeitijd die bijna drie eeuwen zou duren. In die tijd werd handel gedreven met Griekenland, Egypte en Libanon.

maandag 28 september 2015

IMPRESSIONS OF CRETE(1)

Het was mooi om weer even op het oude Kreta te zijn, het prachtige eiland dat geurt naar kruiden en waar indrukwekkende bergen zijn terwijl de zee nooit ver weg is. Zodra je de hectiek van de toeristische plaatsen en de drukke wegen achter je laat beland je in onverwachte oases van rust: een stil bergdorpje of een afgelegen taverna aan de kust waar je slechts het ruizen van de hoort en op de achtergrond de authentieke muziek van het eiland. Overal stuit je wel op het verleden: ruïnes van een minoïsche buitenplaats, een vervallen kapelletje, een vrijwel complete vloer van mozaiek of bergen potscherven op plekken waar duizenden jaren geleden gewoond werd en al die plekken zijn omgeven door olijfbommen en soms cipressen. Naarmate je er langer bent gaat het eiland je steeds meer aantrekken en wordt het moeilijker om weer te vertrekken.

dinsdag 15 september 2015

VERHALEN OVER WITTE WIEVEN

Witte wieven woonden volgens de overlevering vooral in grafheuvels en bij moerassen. In het verleden was men vaak bang voor deze nevelachtige vrouwengedaanten, maar wanneer een boer wel eens te veel gedronken had in de nabije herberg kon het gebeuren dat hij, te midden van alle stamgasten, de wieven uitdaagde. Waarom zou hij angst voor hen hebben. Vaak leidde dit tot een angstig avontuur waarbij de wieven de boer tot aan zijn schuurdeur achtervolgden. Toch hielpen de witte wieven de boeren ook vaak bij de oogst en kraamvrouwen bij bevallingen.In de verhalen over witte wieven zien we opvallende overeenkomsten met de mythen van de Keltische elfen van Groot Brittannië en Ierland. Lees het in mijn boek 'Witte wieven en elfen, fluisteringen uit de Andere Wereld.', uitgegeven door A3 Boeken te Geesteren(Achterhoek)