maandag 26 oktober 2015

TOVERIJ EN TOVERESSEN

De oorzaak van de heksenvervolgingen lijkt soms in nevelen gehuld. In de ogen van de kerk van Rome was de duivelse heksensekte het laatste ketterse restant, na de Katharen en Tempeliers, dat het christendom nog kon bedreigen. Bij de eerste twee groeperingen ging het om een ordinaire machtsstrijd van kerk en staat tegen andersdenkenden. De heksen waren echter geen georganiseerde groep, laat staan een sekte. De heksen waren vrouwen, en soms ook mannen, die door hun rol als zieners, profeten en contactpersonen met de bovennatuurlijke machten, al sinds mensenheugenis binnen stam- en dorpsverbanden een bijzondere en beschermde functie hadden. Vanwege hun bijzondere positie werden ze soms als boodschappers naar de goden gestuurd en geofferd in moerassen. De resultaten van archeologische onderzoekingen in heel Noordwest-Europa wijzen op een subtiel spoor van voorgangers van vrouwen die veel later als toveressen en heksen werden aangeduid. De opgravingen hebben ook een wereld blootgelegd die vele eeuwen geleden doordrenkt was van magie en sacrale landschappen. Pas in de afgelopen decennia werd daarvan de enorme impact duidelijk. Helaas is dit onderzoek tot op heden nauwelijks meegenomen in het bronnenmateriaal van de heksenvervolgingen. Ik wil daar een eerste aanzet toe geven in mijn boek 'Toverij en toveressen,achtergronden van heksenvervolging in Nederland.' Voor meer informatie: www.fantastischverleden.nl en www.heksenwaag.nl

Avebury - Neolithic Site - England

donderdag 22 oktober 2015

OP ZOEK NAAR DE ACHTERGRONDEN VAN HEKSENVERVOLGING IN NEDERLAND

De eerste bladzijde van een heksenproces. Een vrouw is aangeklaagd wegens kwalijke toverij. Zij ontkent alle beschuldigingen en gaat er van uit dat ze weer gauw vrij komt. De klachten moeten echter serieus onderzocht worden. Er is onrust in het stadje ontstaan en er wordt veel geroddeld over de vrouw die zo'n merkwaardig leven leidde. De klerk schrijft onverstoorbaar zijn verslag en moet regelmatig corrigeren. De vrouw blijft ontkennen en uiteindelijk wordt besloten dat ze de waterproef moet ondergaan. Als ze te water is gelaten ziet de samen gestroomde menigte dat de toveres blijft drijven. Nu is het de taak van de beul om haar tot uitspraken te dwingen. Na helse pijnen en uitputting is het slachtoffer geneigd om alles waarvan ze beschuldigd is toe te geven. De magistraten hebben aan hun plicht voldaan. Er is een bekentenis en die impliceert dat de vrouw aan de vlammen zal worden prijs gegeven. Het vuur zal haar immers kunnen bevrijden van haar zonden. Al heel lang heb ik me afgevraagd wat er schuilgaat achter de heksenvervolgingen en welke waanzin de kerkelijke en wereldlijke machthebbers moet hebben geleid om meer dan anderhalve eeuw talloze vrouwen op basis van vermeende toverij te kunnen beschuldigen van een pact met de duivel waardoor ze tot de brandstapel konden worden veroordeeld. Al eerder was hetzelfde gebeurd bij de Katharen, vanwege hun afwijkende geloofsleer,en de tempeliers door hun macht en rijkdom. Waarom echter vrouwen die veelal teruggetrokken leefden en niet bepaald bekend stonden als een gevaar voor kerk en staat? Elk bewijs dat ze een georganiseerde sekte vormden ontbreekt. Het was ook niet alleen maar afgunst van de reguliere geneesheren die een rol vormde. Het waren wel vrouwen die in tijden van misoogsten, rampen en oorlog vaak als zondebok werden gezien, maar daarmee was nog niet de angst voor heksen verklaard. Ik begon te vermoeden dat de oorzaak veel dieper en verder in het collectieve geheugen was opgeslagen. Na veel onderzoek in binnen- en buitenland kreeg ik de indruk dat de oorsprong voor de heksenwaan veel verder terug in het verleden lag. Mijn bevindingen leidden tot verrassende resultaten die ik in mijn boek verwerkt heb.

zaterdag 17 oktober 2015

dinsdag 13 oktober 2015

Celtic dueling violins

PLAKA, KRETA

Een piepklein dorpje waar het massatoerisme nog niet is neergedaald. De toeristen reizen meteen door naar Spinalonga en 's middags is het heerlijk om op een van de terrasjes te zitten, authentieke Griekse muziek te horen, een zeebriesje te voelen en tussen de Grieken en met een drankje de tijd voorbij te laten gaan.

ARCHEOLOGIE IS MAGISCH

Er gaat bijna geen dag voorbij of er wordt wel ergens op de wereld een belangrijke ontdekking gedaan. Door nieuwe vondsten moeten gangbare theorieën worden bijgesteld en soms zelfs geheel verworpen. Er wordt niet alleen steeds meer gevonden maar ook de analyses en interpretatiemogelijkheden van het vondstmateriaal wordt steeds gediffentieerder. De Britse archeoloog Mike Parker Pearson ontdekte tijdens het jaren durende 'Stonehenge Riversite Project' tal van nieuwe indrukwekkende sporen in het sacrale landschap van Salisbury Plain. Zo bleek de link met de rivier de Avon zeer belangrijk voor de bouw van de wereldberoemde steenkring die in de loop der tijd meerdere functies had waar onder die van begraafplaats. Aan de oever van de rivier vond men de resten van een onbekende steenkring en het ontbrekende deel van de weg die vandaar naar Stonehenge had geleid. In het wat noordelijker gelegen Durrington Walls werd een enorme nederzetting van honderden huizen blootgelegd die de bouwers van het grote monument had gehuisvest. In Wales werden zelfs de groeven ontdekt vanwaar de 'bluestones'hun weg naar Stonehenge hadden gevonden. Op een enkele plek lag zo'n steen nog gereed voor vertrek. Tot de bouwers hoorden onder meer de klokbekermensen. Alle bekende geraamten,en vooral het tandsteen van deze mensen die overal in Groot Brittannië in grafheuvels waren gevonden werden aan een onderzoek onderworpen en er bleek onder meer dat ze vrij gezond en honkvast waren geweest. Slechts twee van hen kwamen uit het het buitenland, waar onder de beroemde boogschutter uit Zwitserland die met zijn kostbare handelswaar dwars door Europa en over het Kanaal naar Zuid-Engeland was gekomen. Vlak bij zijn graf werd een tweede graf gevonden van een jonge man die bijna hetzelfde DNA had; wellicht was het zijn zoon. Er werd ook onderzoek gedaan naar de mogelijke inhoud van de in de graven gevonden klokbekers en het bleek dat ze zowel melk als bier hadden bevat. Tijdens onderzoekingen van veenlijken uit Noordwest-Europa bleek bij een substantieel aantal van hen de maaginhoud ergot oftewel moederkoorn te bevatten. Deze verrotte roggekorrels leidden bij gebruik tot hevige brandende pijnen. Een kleine dosis veroorzaakte hallucinaties waardoor men in trance geraakte. Ook de toveressen cq heksen van de late middeleeuwen gebruikten soms moederkoorn als een soort drug en waanden zich vervolgens in een andere wereld. Dat laatste werd door hun vervolgens uitgelegd als een reis naar de heksensabbat. Duivels gedrag dat maar op één manier bestraft kon worden: de brandstapel.

maandag 12 oktober 2015

MIJN NIEUWE BOEK/MY NEW BOOK

Kijk op http://www.fantastischverleden.nl

Holland. The Original Cool. The Beginning.

DINGLE, IERLAND

Dingle, deel van de Gaeltacht, het keltisch sprekende deel van Ierland. De Conorpas snijdt er door heen, in de diepte liggen resten van oude nederzettingen. De weg langs zee naar Sleahead is adembenemend met over al keltische forten en 'beehives', woningen van de geïsoleerd levende monniken in de vroege middeleeuwen. Tegenover Sleahead een reeks eilanden, het laatste stukje Europa. Verder langs de kust adembenemende uitzichten. Mount Brandon(1000 m) torent er boven uit.

zaterdag 10 oktober 2015